2016. jún 02.

10 tipp, hogy mit csinálj idén nyáron

írta: Full Kontakt
10 tipp, hogy mit csinálj idén nyáron

Az iskola végével minden fiatalt elhalmoznak egymillió klisével és jótanáccsal, hogy mennyire fontos a nyár, és hogy töltse hasznosan, ne csináljon hülyeséget. Egy ifjú titán azonban a szabadság illatát megérezve egyáltalán nem törődik a százszor ismételt frázisokkal, hanem fejest ugrik az évszak nyújtotta lehetőségekbe.

Én úgy vettem észre, hogy az ember életében kulcsfontosságú időszakok a nyarak. Nyaranta az ember vagy egy nagyot lép előre, vagy egy nagyot hátra. Általában hatalmas változásokat hoz ez a három hónap. A június-július-augusztus triumvirátusa pedig túl fontos ahhoz, hogy azt az ember félvállról vegye.

epic_summer_1139x541.jpg

Éppen ezért adunk 10 hasznos tippet, hogy mivel töltsd el a nyarat. Íme:

1. Pihenj!

Igen, a nyár arra van, hogy az ember kicsit pihenjen, kiszakadjon a mindennapok pörgéséből. Tessék eleget aludni, eleget pihenni és erőt gyűjteni. Ha az egész nyarad azzal telik, hogy még jobban kiszipolyozod minden rejtett energiádat, akkor a végén oda jutsz, hogy az őszi pörgésben fogsz besokallni. Nem véletlenül csempészte bele Isten a 10 parancsolatba a sabbath törvényét!

Ideje van a munkának, és ideje a pihenésnek.

De! A pihenés nem egyenlő a semmittevéssel és lustálkodással. Nem is kifizetődő. Sokszor egy dögunalomban nonstop henyéléssel és filmnézéssel eltöltött hét után az ember sokkal kimerültebbnek érzi magát, mint egy átlagos dolgos hét után. A kulcsszó tehát: AKTÍV PIHENÉS

Oh te rest, meddig fekszel? mikor kelsz fel a te álmodból? Még egy kis álom, még egy kis szunnyadás, még egy kis kéz-összefonás, hogy pihenjek. Így jő el, mint az útonjáró, a te szegénységed, és a te szűkölködésed, mint a paizsos férfiú! (Péld. 6:9-11)

summer.jpg

2. Sportolj!

A sporttevékenységeknek rengeteg haszna van. Egyaránt jelent feltöltődést a testnek és a léleknek. Sőt, szellemi szinten is fel tud üdülni az ember.

A sport olyan fegyelmezettséget és kitartást követel meg az embertől, ami rendbe tudja vágni az életének a többi területét.

Legyen az közös foci, egy kiadós futás, vagy edzőtermi gyúrás - az ember testének ápolása és formában tartása kiemelt eleme legyen a nyárnak. Így elkerülhető, hogy az ember teljesen szétcsússzon. A sok szabadidő lehetőség. Lehetőség arra, hogy elbukj, és arra is, hogy feltöltődj, megerősödj.

Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? (1.Kor. 6:19)

unfollow_0.jpg

3. Dolgozz!

Bármennyire a pihenés és kikapcsolódás ideje a nyár, kiváló alkalom arra is, hogy az ember kis zsebpénzhez jusson és megízlelje, hogy milyen az, ha megdolgozik valamiért.

Sittlapátolás egy építkezésen, besegítés a szülők vállalkozásába, bizniszelés az interneten. Bármi is legyen a munka, mindenképp jó, ha az ember már fiatalon megtanulja azt, hogy mit jelent egy nap 8-10-12 órát dolgozni,

mit jelent pénzt keresni, és mit jelent abból a pénzből bármit is elkölteni.

A restnek kivánsága megemészti őt; mert az ő kezei nem akarnak dolgozni. (Péld. 21:25)

20s.jpg

4. Olvass!

Az iskolaidőszakban az ember általában csak a tananyagot olvassa, a szabadidejüket pedig a legtöbben nem még több olvasással, hanem valami más jellegű kikapcsolódással töltik el. Nyáron viszont felszabadulva az állandó dolgozatok és témazárók alól,

az embernek több lehetősége nyílik arra, hogy elővegye azokat az olvasmányokat, amik addig csak porosodtak a polcon.

Rendkívül ajánlott elolvasni Victor Hugo Nyomorultak című olvasmányát, vagy akár Orwell 1984-ét. Napjainkban nem árt újra feleleveníteni akár Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét sem. A klasszikusok mellett persze nagyon hasznos, ha az ember forgatja azokat a könyveket is, amelyek közvetlenül is a szellemi épülését eredményezik. Kezdetnek tökéletes Peretti Ez élet sötétsége című regénye, a haladók pedig az egészet igei megvilágításban Derek Prince Démonok és szabadulás című könyvében emészthetik újra.

A ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt. (2.Pét. 1:5b)

millennials.jpg

5. Menj táborozni!

Különösen nagy fordulópontot jelenthet egy fiatal életében, ha elmegy különféle táborokba. Az ilyen keresztény szervezésű táborokban az embernek van lehetősége kikapcsolódni, feltöltődni, új barátokat szerezni, vezetést kapni Istentől, úl lendületet venni a következő időszakhoz.

Kiemelten ajánlott elmenni a Hit Gyülekezete Keszthelyen és Debrecenben megrendezett táboraiba, ahol az embernek lehetősége nyílik arra is, hogy az egész évben cipelt terheket leadja magáról egy pásztorlás, vagy bűnvallás során.

Az ilyen táborok sikere azon múlik, hogy az ember milyen célkitűzéssel vesz azokon részt.

Azért megy-e oda, hogy közelebb kerüljön Istenhez, vagy csak az unalmát akarja valamivel elűzni? Nem árt ezt még indulás előtt eldönteni.

Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít, és lelkében csalárdság nincsen. Míg elhallgatám, megavultak csontjaim a napestig való jajgatás miatt. Míg éjjel-nappal rám nehezedék kezed, életerőm ellankadt, mintegy a nyár hevében. (Zsolt. 32:2-4)

writing.jpg

6. Tanulj!

Nyilván az iskolát követően az ember a háta közepére sem kívánja a tanulást, de nem szabad elfelejteni a bevezetésben említett közhellyé alacsonyodott mondatot: "Nyárban gyűjt az eszes!" A Biblia azonban nem közhelyeknek a gyűjteménye, az 'eredj a hangyához' példázata azt próbálja nekünk megtanítani, hogy a nyár egy különleges évszak. Az ember képes arra, hogy a nyáron begyűjtött és felhalmozott dolgaiból éljen a következő hónapokban.

Sajnos a magyar oktatási rendszerben rengeteg felesleges dolgot kell megtanulnunk, de a nyár egy jelentős része hála Istennek a mienk! Lehetőség arra, hogy megtanuljuk azokat a dolgokat, amiket az iskola nem tud.

Megtanulni vezetni, megtanulni főzni, megtanulni még egy nyelvet, megtanulni különféle számítógépes programokat, megtanulni egy szakmát.

A lehetőségek tárháza végtelen. Sok esetben az ilyen hasznosan töltött nyarak segítenek felnőttként abban, hogy az ember jól el tudjon helyezkedni a munka világában.

Gyűjt nyárban az eszes fiú; álomba merül az aratás idején a megszégyenítő fiú. (Pél. 10:5)

validation.jpg

7. Szakadj le a Facebookról!

Nincs a Facebook/Instagram/Youtube Bermuda-háromszögénél nagyobb időzabálás. Nyilván nem kell szerzetesi üzemmódba kapcsolni, de érdemes józanul és bölcsen mérlegelni, hogy a közösségi oldalakon töltött fél napok helyett mennyivel szerencsésebb volna, valami hasznosat, érdekeset, maradandót és igazit csinálni.

Az ember fiatalként még nem, de az évek múlásával egyre jobban megérti, hogy

az idő rettentő nagy kincs, amit hatalmas butaság elpazarolni mulandó, hiábavaló dolgokra pazarolni.

Azt pedig meg sem említem, hogy mekkora veszély van abban, ha valaki órákat téblábol az interneten.

Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen az. (Préd. 12:16)

quarterlife_0.jpg

8. Kirándulj!

Akik nagyobb településen, városban laknak, gyakran teljesen beragadnak a betondzsungel mélyébe. Mozduljunk ki! Menjünk ki a természetbe! Annyi gyönyörű és bámulatos helyszín van Magyarországon, sokszor csak egy karnyújtásnyira tőlünk.

Sokszor az ember csak akkor döbben rá a természet szépségére, a kirándulás, túrázás felszabadító érzésére, amikor már tényleg az utolsó wifi-zone-t is elhagyta.

A természetben járva még jobban megismerhetjük Istent és közelebb is kerülhetünk hozzá.

Mert ami Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik. (Róma 1:20a)

date_1.jpg

9. Önkénteskedj!

Kiváló lehetőség a nyár arra is, hogy végre ne csak magaddal törődj.

Ha kimozdulsz az egocentrikus világképedből, akkor észre tudod venni, hogy mennyi segítségre van szükség körülötted.

Segíteni anyukádnak a háztartásban, édesapádnak a munkában, vagy a testvéreidnek felzárkózni az elmaradt feladataival.

Nagyon hasznos tud az is lenni, ha az ember ha csak  egy rövid időre is, de csatlakozik valamilyen segélyszervezethez, és részt vesz valamilyen karitatív munkában. Az ember teljesen máshogy szemléli a világot, ha meglátja az emberekben az elesett sorsokat és a rengeteg szükséget.

A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül. (Péld. 11:25)

fear.jpg

10. Számolj le a régi önmagaddal!

Az embernek mindig szüksége van arra, hogy önvizsgálatot tartson.

Megnézze, hogy mik azok a dolgok az életében, amelyekkel le kell számolni, milyen területeken van szüksége a változtatásra. Legyen szó függőségekről, bűnökről, sértésekről, nem rendezett kapcsolatokról, vagy akár csak egy kis céltévesztésről - az embernek rendszeresen át kell világítania magát és a Biblia tükrében megítélni magában a helytelen cselekedeteket.

Sokat tudnak segíteni az ilyen átvilágításokban szülők, barátok, és a pásztorok is. Az ember egy idő után felismeri, hogy van egy rossz, testi természete, amellyel fel kell vennie a harcot. Nyáron az embernek van arra lehetősége, hogy felépítsen egy olyan fegyelmezett életvitelt, amelyben az Istennel való kapcsolatnak és a szellemi tevékenységeknek kiemelt szerep jut.

Írtam néktek ifjak, mert erősek vagytok, és az Isten ígéje megmarad bennetek, és legyőztétek a gonoszt. (1.Ján. 2:14b)

Szólj hozzá

munka tanulás szabadság nyár nyaralás tábor ifjúság Facebook