2016. jan 08.

A túl sok önkielégítés depresszióhoz vezet

írta: Full Kontakt
A túl sok önkielégítés depresszióhoz vezet

image-porn.jpg

Sokan azt hiszik, hogy az önkielégítés mindössze szégyenérzetet okoz és lelkiismeretfurdalással jár.

Ebből kiindulva azonban jogosan merülhet fel bárkiben, hogy a lelki gyötrődés és bűntudat elkerüléséhez elég annyi, hogy ne tekintse bűnnek és rossz dolognak az önkielégítést és a pornónézést.

 Azonban ma már a tudomány is cáfolja ezt. 

A különféle hiedelmekkel szemben a maszturbálás és az internetes pornó durván beavatkozik a tested kémiájába, megváltoztatja az agyad szerkezetét, csökkenti az önbecsülésedet és depresszióhoz is vezethet.

Érdekel, hogy ezt mégis hogyan? Olvass tovább!

porn-addiction.jpg

A pornófüggőség hatása az agyra

A dopamin az a vegyület, amely abban segít nekünk, hogy feldolgozzuk az érzelmeket. Az alacsony dopamin szint összefüggésbe hozható a szorongással, az alacsony önbecsüléssel, evési zavarokkal és a depresszióval is.

Más szóval, senki nem akarja, hogy a dopamin szintje alacsony szinten maradjon. Akinek ugyanis huzamos ideig alacsonyan marad ez a szintje, az kevésbé örömteli, nem élvezi igazán az életet, és jóval nagyobb esélye van a szorongásra és a depresszióra, mint a társainak.

A pornófüggőség pedig az agyadnak hatalmas dózisú dopamint ad rendkívül rövid idő alatt, ami az agyat mintegy közömbössé teszi a normál dopamin szintre, amit amúgy a test termelne.

porn-addict.jpg

A pornófüggőknél azt vették észre a kutatók, hogy a pornónézések között krónikusan alacsony szintre zuhan a dopamin szintjük.Ráadásul az egészben van egy ördögi kör is, mert a levert és bizalomhiányos állapot arra ösztönzi az embert, hogy ismét megemelje a dopaminszintjét a pornó nézésével. Pár órával később azonban ismét zuhan ez az érték.

Miért okoz alacsony önbecsülést és depressziót az önkielégítés?

A pornófüggőség sok esetben a társasági élettől való elzárkózást eredményezi, unalmassá válnak a barátok és a társadalmi kapcsolatok. Hiszen a kémiai hatások eredményeképpen alacsony szinten levő dopaminszint azt eredményezi, hogy az ember szorongva érzi magát a különböző társaságokban is.

gty_porn_addiction_2_tl_150512_16x9_992.jpg

Ebből csak úgy tud kikerülni, hogy extra adag dopamint visz be, amihez a legkézenfekvőbb eszköznek ismételten a pornót és az önkielégítést tartja. Azonban minden ilyen esetben az ember az agyat még ellenállóbbá teszi a dopaminra, így válik az élet egyre szürkébbé.

Mivel a zsíros ételek is valamelyest képesek emelni a dopamin szinten, így sok esetben a pornófüggők túlsúlyossá is válhatnak.

Ne ess pánikba!

Az agy képes regenerálódni, és visszaállítani a normális dopamin szintet, ha az ember leszokik a rendszeres és sűrű pornónézésről és önkielégítésről.

A túl sok pornó és maszturbálás tehát nem csak lelkiismeretfurdalást eredményez, hanem beleavatkozik a test kémiájába is, szürkévé és örömtelenné téve az életet.

Dopamin, Szerotonin

A dopamin az agyban ingerületávivő vegyületként van jelen, azaz neurotranszmitter. Műsorunkban Ruff Tibor említette ezt a problémát, ő azonban a szerotonint emelte ki a neurotranszmitterek közül. A szerotonint a központi idegrendszer állítja elő. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában.

Itt, meg itt olvashatsz többet ezekről a vegyületekről.

Szólj hozzá

pornó depresszió önkielégítés szerotonin dopamin neurotranszmitter pornófüggőség szerelemvagyak