2016. jan 08.

Így tartsd meg az újévi fogadalmaidat!

írta: Full Kontakt
Így tartsd meg az újévi fogadalmaidat!

resolutions_1.jpg

A január önmagában egy csodálatos hónap, az év végeztével az ember összegezte az elmúlt év történéseit, levonta a tanulságokat és hatalmas elánnal óriási célkitűzéseket állított az év elején. 

Viszont, ahogy az lenni szokott, pár hét elteltével a lista tételei felejtésre kerülnek az újévi fogadalmaikat pedig szép lassan megszegjük. 

Íme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el a csúfos hasraesést 2016-ban: 

Légy realista!

Persze, baromi jól hangzik az a fogadalom, hogy az év mind a 365 napján fogsz gyúrni, de talán nem igazán realista elképzelés. Az ember hajlamos egy fáradtabb pillanatában kihagyni egy-egy napot a nemes sorozatból, mondván: egy nap nem nagy gáz a 365-höz képest. Ezután azonban jön az újabb és újabb és újabb kihagyás, majd a csúfos elismerés: ezt az újévi fogadalmat sem sikerült betartanom.

Ehelyett legyél inkább realista! Gondolkozz először inkább csak rövidebb időperiódusokban, kalkulálj induláskor csak a januárral! Ha kisebb szakaszokat sikerült teljesítened, és már egy pár hete tényleg tudod tartani az ütemet, később már rutinná válik, és nem fognak becsúszni kihagyások.

new-years-resolutions-calendar.jpg

Lépcsők a nagy cél felé vezető úton

Állíts magad elé először olyan kisebb, elérhetőbb célokat, amelyek közelebb visznek a végső célkitűzéshez. A siker sikert szül. Ha sorban sikerül szépen elérni a kisebb lépéseket a végén az ember egészen messzire is el tud érni. 

Ne albumot készíts, készíts számokat. Ne egy egész könyvet írj, írj fejezeteket.

Vegyíts az elérhető célokat a rövidebb periódusokkal, és az év végére nagy meglepetést tudsz majd produkálni!

Jobb 2, amit megtartasz, mint 200, amit elfelejtesz

Ha túl sok célt tűzöl ki magad elé, akkor egy idő után akkora erőfeszítést fog jelenteni azoknak teljesítése, hogy a végén mindet feladod. Jó dolog álmokat dédelgetni, de az a legjobb, ha azok meg is valósulnak!

Legyen januárra két célod, aztán februárra megint kettő, s az év végére tekintélyes eredményt fogsz tudni majd felmutatni. 

2015-04-17-1429238939-1139703-bigstockautumngirlenjoyingnatureon71045254.jpg

Aki korán kel

A kutatások meg a tapasztalat is bizonyítják, hogy az ember este, amikor fáradt, nem tud fontos döntéseket hozni. Úgy hívják ezt, hogy "döntési fáradtság."

A nap végére, amikor hullafáradtan milliónyi döntést követően lehuppanunk a kanapéra, akkor azt a döntést, hogy eddzek, vagy a kanapén aludjak - már sokkal nehezebb meghozni. 

A magunk elé kitűzött feladatokat lehetőség szerint próbáljuk meg reggelre időzíteni, amikor még sokkal produktívabbak és aktívabbak vagyunk.

Találj egy barátot!

A számonkérhetőség sokat nyomhat a latba. Különösen azokon a napokon, ahol minden összeesküdik ellenünk: túl hideg van odakint, túl elfoglalt vagyok, majd holnap megcsinálom. Sokkal nehezebb kifogásokat találni akkor, ha más is részt vesz a célkitűzés elérésében.

Nem szívesen felel az ember arra a kérdésre, hogy "Hogy haladsz a maratonra való felkészüléssel?", azzal, hogy "Hát sokkal rosszabbul, mint a Trónok harca évadaival." Ha másokat is beavatsz a tervedbe, akkor a számonkérhetőség miatt kevésbé fogod megszegni az újévi fogadalmaidat. 

Kövesd nyomon a teljesítményed 

Különösen azok számára, akiket motivál a verseny  sokat segíthet, ha feljegyzed és nyomon követed, hogy éppen hol tartasz a kitűzött célokkal. Ha írói feladataim vannak, akkor lebontom azokat napokra és hetekre.

Ha már napok óta teljesítem a normát, nem fogok eltérni tőle. 

Az ember nem szívesen töri meg a jó sorozatot. Ma már kiváló alkalmazások és programok is segítenek az ilyen célok elérésében. 

Sok sikert és Boldog Új Évet! 

Szólj hozzá

edzés szilveszter újév célkitűzés